Pečené papriky plněné mletým masem s rajčatovou omáčkou
Suroviny:
Na směs:
4 velké paprikové lusky (např. klasické zelené papriky)
400 – 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího nebo dle libosti)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 malá mrkev (1/2 velké mrkve)
1 chilli paprička (doporučuji jalapeňo střední velikosti, ale dle libosti můžete použít sušené chilli nebo jen tabasco)
50 g Eidamu (nemusí být přesně – zkrátka malá kostka – pro zjemnění směsi)
polévková lžíce worcesteru
čajová lžička hořčice
čajová lžička kečupu
½ šálku strouhanky (dle konzistence směsi)
1 vejce
lžička majoránky nebo oregana (dle chuti – může být sušené)
lžička drceného kmínu
Na omáčku:
čajová lžička sladké mleté papriky
plechovka rajčatového pyré (max. 200 g)
špetka skořice
polévková lžíce cukru
sůl
pepř
špetka muškátového květu (nemusí být)
polévková lžíce másla
lžička olivového oleje
150 ml vývaru (může být jen ½ kostky masoxu rozpuštěné ve vodě)
Na přílohu:
brambory
Postup:
Troubu zahřej na 180 stupňů.
Mezitím ½ cibule, česnek, chilli, mrkev a sýr nakrájej najemno nebo jednoduše rozmixuj a smíchej ve velké míse s masem. Osol, opepři a postupně přidávej ostatní ingredience. Nakonec přidej strouhanku, aby směs získala strukturu – nemusí být tak „zpracovatelná“ jako např. směs na karbanátky.
Omyj papriky, odřízni vrchní část (zachovej jí) a odstraň jádro se semínky. Očištěné a vydlabané lusky naplň masovou směsí – použij navlhčenou ruku. Vrchní částí papriky naplněný lusk přikryj. Vlož do pekáčku nebo jiné zapékací formy a malinko pokapej olivovým olejem. Pekáček přikryj hezky těsně alobalem (má-li pekáček poklop, tím lépe) a vlož do vyhřáté trouby na 35-40 minut.
V tomto mezičase dej vařit celé očištěné brambory ve slupce klasickým způsobem ve vroucí osolené a okmínované vodě (jsou-li brambory příliš velké, můžeš je samozřejmě nakrájet jako obvykle). Vaří se cca 20 minut. Poté do jedné zkušební píchni např. vidličkou, měla by jít snadno propíchnout. Hotové brambory slij, omasti v hrnci máslem a případně přidej nakrájenou pažitku.
V rendlíčku rozpusť máslo a nech zesklovatět najemno nakrájenou druhou polovinu cibule. Přidej rajčatové pyré a vývar, přiveď k varu, poté sniž teplotu a nech hřát. Přidej skořici, cukr, muškátový květ a dle chuti přisol, připepři a přidávej worchester. Omáčka by měla mít jemně kořeněnou až nasládlou chuť – jako klasická rajská.
Vyndej pekáček s paprikami a přidej omáčku. Nech péct dalších 15-20 minut dle toho, jak jsou papriky měkké.
Respektuj zkušenosti se svojí milou troubou a hlavně věř svým chutím.
Podáváme dle obrázku.
Dobrou chuť.
Náhledy fotografií ze složky Pečené papriky